Tentamens enzo

12 december 2010 - Trondheim, Noorwegen

Klaar met colleges, leren, tentamens: hallo vakantie! Sinds dinsdag heb ik hier officieel niks meer te doen wat betreft studeren, wat vrij relaxed is :) Maar omdat het een eeuw geleden is dat ik mn vorige blog schreef, kom ik daar zo op.

Eerst Bergen. Rob en ik gingen daar op maandagavond de 15de heen. Toen we uit de bus stapten, moesten we eerst in het donker de cryptische wegaanduidingen naar de YMCA die we van internet geplukt hadden, uitvogelen. Toen we daarmee bezig waren, hoorden we: "Hee, zijn jullie Nederlands?". Ja dus en de jongen die dat zei ook. Het bleek dat hij en een vriend ook in de YMCA sliepen en met hen en een Zweed hebben we nog een gezellige avond gehad.
De volgende ochtend stonden we weer vroeg op, we hadden namelijk maar een dag in Bergen. Eerst zijn we met een soort elektrische tram naar een van de bergen die Bergen omringen gegaan en weer naar beneden gelopen. Het was niet echt een moeilijke route ofzo, we werden zelfs ingehaald door een vrouw met kinderwagen.. Daarna hebben we een beetje verder de stad bekeken en zijn uiteindelijk nog een paar uur in Akvarit geweest, een soort mix van het Dolfinarium zonder de dolfijnen en een dierentuin. Er waren krokodillen, apen, vissen, zeehonden (met geweldige show!) en pinguins.
Na nog een typisch Bergens diner gehad te hebben (McD), gingen we weer terug naar het vliegveld. Onze vlucht vertrok om 6 uur de volgende ochtend, dus we vonden het handiger op het vliegveld te blijven dan nog een hotel te boeken. Ik heb nog drie uur geslapen, maar Rob nauwelijks en toen we in het vliegtuig terug begonnen te landen in Trondheim was dat te merken.. Rob ging heel raar met zijn ogen rollen en daarna voor zich uit staren met halfgesloten ogen en mond open. Ik schrok me natuurlijk helemaal wild, maar toen die na een minuut weer wakker werd, bleek dat hij was flauwgevallen. Weinig eten, weinig slaap, veranderende druk in de cabine.. Dan krijg je dat. De stewards hadden al een ambulance gebeld waar Rob nog langs moest na de landing. De ambulancemedewerker vond dat we maar beter even naar de dokterspost moesten. Daar gekomen, was het weer 20 min wachten waarna de dokter zei dat Rob maar moest eten en slapen. Precies wat wij de hele tijd als remedie hadden lopen aandragen. Nouja, prima, we mochten eindelijk weg. Probleem was alleen dat we midden in Stjordal stonden, een stadje dichter bij het vliegveld. Na eten gekocht te hebben, bleek dat we de trein terug moesten hebben naar Trondheim. Het was maar goed dat we alleen handbagage mee hadden, anders hadden we eerst nog naar het vliegveld gemoeten om onze koffer op te pikken..

De volgende weken waren eigenlijk vrij saai en stonden in het teken van leren. Wel hebben we nog een 'Welcome back'-party gehad van een vriendin die voor haar studie hier van september tot november in Tibet zat! Verder zijn we nog een keer naar de pizzatoren gegaan met wat mensen. Maar het was ijskoud buiten eind november, -17 is echt wel gehaald. Ik vond het daarom ook wel prima dat dat samenviel met mijn tentamenleertijd, geen probleem om binnen te zitten naast de kachel :)

Mijn tentamens had ik de 1ste, 2de en 7de. Vooral de eerste was zwaar: zes uur non-stop essays schrijven. Je moest er twee schrijven en omdat ik geen idee had hoe ik moest beginnen, had ik na een uur nog maar een inleiding af. De resterende vijf uur heb ik dus een beetje lopen stressen, maar t was allemaal net op tijd af :)
Het gaat er hier trouwens best streng aan toe tijdens die tentamens. Je krijgt een kandidaatnummer en je moet die op al je blaadjes schrijven in plaats van naam of studentnummer. Tassen moeten aan de andere kant van het lokaal gezet worden en je mag alleen begeleid door een surveillant naar de wc. Als je klaar bent, moet je eerst een surveillant bij je roepen die dan controleert of je je kandidaatnummer overal opgezet hebt en de blaadjes goed hebt geteld. Die surveillant zet dan een handtekening en dan moet het ingeleverd worden bij iemand anders die weer je studentkaart controleert. Boel gedoe dus, maar wel heeeel cheatveilig.

En toen was ik dinsdag klaar.. :) De vrijdag daarvoor gaf een vriendin van ons al een afscheidsfeestje en afgelopen vrijdag was er weer een. Het is heel raar om naar dat soort feesten te gaan, want als je weggaat zijn er sowieso mensen die je nooit meer gaat zien. Ondanks dat, was het wel heel gezellig!
Vrijdagmiddag was ik nog gaan bowlen en poolen met wat mensen. We speelden in twee teams en dan ook nog binnen de teams tegen elkaar. De trashtalk vloog je om de oren XD De hilarische uitwerking daarvan had geen goed effect op mijn (non-existing) bowlkwaliteiten, wat het eigenlijk nog grappiger maakte.
Een paar maanden geleden hadden Rob, Jorus (andere NL'er), Charline (Belg), Eva (heeft in Luxemburg gewoond) en ik bedacht om hier ook iets met Sinterklaas te gaan doen. Omdat 5 december precies midden in de tentamentijd viel, was er toen niks van gekomen. Maar van de week nodigde Charline ons uit voor een soort Sinterklaasavond bij haar thuis, georganiseerd door haar Noorse huisgenoot. Die laatste had van andere NL'ers en Charline over Sinterklaas gehoord en aangezien gister haar laatste tentamen was, zocht ze een reden voor een feest. Heel veel Sinterklaas werd het niet, op pepernoten en mandarijnen na, maar het was wel heel gezellig. De andere Nederlander was een meisje dat hier verhuisd was om bij haar Noorse vriend te gaan wonen. Zij sprak eigenlijk alleen Nederlands over Skype en vond het dus wel leuk om dat ook weer even live te kunnen oefenen :P

Oke, ik ben nu weer aan het eind van mn verhaal gekomen, een hele lap dit keer.. De komende week hoop ik nog te gaan langlaufen (cross-country skieen) en dan over 9 dagen alweer naar huis! De tijd vliegt..

Deel dit reisverhaal:

Pizzatower

Elise L:
12 december 2010
Hey Rebecca!
Nice, leuk om weer te lezen hoe het daar is. En erg fijn dat je tentamens achter de rug zijn! Ik ben moet nu helaas leren :(. Veel plezier met de vakantie, geniet er nog ff van :). Xx
Marye:
12 december 2010
Hey becca,
Fijn dat de tentamens voorbij zijn:)
Wel schrikken van rob zeg, gelukkig is t goed gekomen.
Maar wow, over 9 dagen al naar huis, dat klinkt snel!
Snel afspreken dan!
Geniet Van je laatste dagen daar en vooral nu je vakantie hebt
Xx
Fons:
13 december 2010
Wat een awesomeness allemaal, denk toch dat jij die inspirational poster van awesomeness maar op je kamer moet krijgen. Was wel ff schrikken met Rob dan zeker, whoa...gelukkig weet Rebbie altijd wat goed is :p

Ik zie je dan waarschijnlijk pas in het nieuwe jaar ergens, in ieder geval super veel plezier nog en dan wel veilig thuis komen!

Laat een reactie achter

* Naam:
* E-mail: (wordt niet getoond)
Website: (optioneel)
* Reactie: